alef geffenblad  

visitkort

inför den kommande sommarutställningen här på capellagården, och för att ge ytterligare utlopp för mitt stadigt växande intresse för trycksaker, har jag utarbetat ett sätt att själv tillverka de visitkort som jag inom kort ämnar efterlämna på för sådant lämpade platser.
under loppet av tämligen få timmar uppkom idén om kortens utformning: de ska bestå av två i ena änden hophäftade blad, varav det främre ska vara av ljust silkespapper och på ovansidan tryckt med för visitkortet relevant information (det vill säga mitt namn, nuvarande årtal och adressen till denna webbplats kort och gott), och det bakre av något större ytvikt och bulk (närmre bestämt av skissblockskaraktär), tryckt på ovansidan med ett helt utfallande solitt fält av svart färg. 80 x 40 millimeter.
jag började med att skriva ut svart på skissblockspapper, vilket var lättare sagt än gjort. det tog sin beskärda del av förmiddagen att komma fram till hur skrivaren skulle kalibreras för att centrera det 180 x 220 millimeter stora färgfältet på papperen med måtten 210 x 279 millimeter. med en betydande mängd hjälp från två personer samtidigt, gick det dock till slut att få resultatet acceptabelt precis i tid till lunch. därefter lade jag ovanpå vart och ett av de utskrivna arken en tillklippt bit silkespapper, som jag på alla fyra sidor vek över till baksidan och där fäste med tejp. dessa nu dubbla pappersark lät jag passera genom skrivaren ytterligare en gång, den här gången för att trycka texten på silkespapperet för tio kort per ark. jag gjorde det på så vis av två anledningar: dels för att det mycket tunna silkespapperet för sig självt inte skulle tåla att föras genom skrivarens kraftiga valsar utan att rivas sönder, men också för att jag så skulle kunna spara tid och arbete genom att häfta ihop korten innan jag beskar båda arken samtidigt. jag satte alltså sedan med en vanlig häftapparat en häftklammer till vänster om varje kopia av informationstexten, varpå jag med en pappersskärare beskar korten till rätt storlek.
resultatet à 30 visitkort var tillfredsställande nog för att vara första försöket; jag är säker på att jag kommer lära mig mer om hur denna process bör genomföras nästa gång jag tillverkar fler kort. jag räknar med att göra ungefär 400 stycken totalt.

14.05.05